Kyösti Haukipuro
Kyösti Haukipuro

Erikoissairaanhoitokin on peruspalvelua

Perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito asetetaan usein vastakkain. Siinä ei ole järkeä. Ne muodostavat kokonaisuuden. Hallinnolliset ratkaisut on tehtävä tämä muistaen. Kuntien ja sairaanhoitopiirien on toimittava yhdessä, ilman vastakkain asettelua.

Perusterveydenhuollolla on tärkeä rooli ehkäisevässä toiminnassa neuvoloissa, kouluissa ja koko väestötasolla. Se huolehtii lähipalveluista: vastaanottotoiminnasta, palveluasumisesta, perustason osastohoidosta, kuntoutuksesta jne. Siellä tulee tunnistaa tilanteet, joissa tarvitaan erikoissairaanhoidon apua. Terveyskeskustyö ei ole vähemmän vaativaa työtä kuin erikoissairaanhoito. Se haasteet vain ovat erilaiset, erityisesti laaja-alaisuus.

Erikoissairaanhoidossa hoidetaan sairauksia, joissa tarvitaan syväosaamista, kehittyneitä ja usein kalliita menetelmiä. Se on avainasemassa myös silloin, kun on kyse yhden ihmisen tai isomman joukon hätätilanteesta - jopa hengenvaarasta. Eivätkö nämä ole peruspalvelua, lähellä ihmistä? Mielestäni ovat. Muista tämä, kun erikoissairaanhoitoa syyllistetään vain kaikkien rahojen viejänä. Peruspalvelu ei ole sama kuin lähipalvelu. Kustannus- ja osaamisvaatimusten vuoksi tarvitaan keskittämistä ja erikoistumista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ( HUS ) vastaa ison alueen erikoissairaanhoidosta.  Sen sairaaloiden välille on kehitetty työnjakoa. Esimerkiksi Peijaksen sairaala on tekonivelkirurgian, veritautien ja sydänpotilaiden osaamiskeskus. Toisilla sairaaloilla on muita vahvuusalueita.

Hallituksen suunnitelmat sairaanhoitopiirien alasajosta vaarantavat tällaisen toimintamallin. Jopa HUS:n hajottamista on väläytelty suurkunta-ajattelun nimissä. Sellaista ei pidä hyväksyä. HUS:lla on vanhentuneiden, epäkäytännöllisten, jopa osittain kosteusvaurioisten rakennusten vuoksi isoja investointitarpeita. Kiireellisin on Lasten ja Nuorten sairaala ja sen lisäksi Syöpäkeskus ja Traumakeskus ( nykyinen Töölön sairaala ). Näiden toteutus onnistuu laajan yhteistyön turvin.

Kun vaativin hoito joudutaan keskittämään näihin erityissairaaloihin, voidaan niiden kuormitusta keventää ohjaamalla muita potilaita HUS-piirin toisiin sairaaloihin, mm. Peijakseen ja Hyvinkään sairaalaan. Tämän ajatusmallin esitin ja se hyväksyttiin yksimielisesti HYKS-lautakunnan antaessa lausunnon HUS:n investointisuunnitelmasta. Vastuullisesti toimien asioihin voi vaikuttaa. Vaikuta Sinäkin!

(julkaistu Keski-Uusimaa-lehden Vaalikynässä 14.10.2012 )

Kirjoitettu 15.10.12 klo 10:10 AM

Nimi:

Email:

Paikkakunta:

URL:

Ilmoita, jos joku vastaa kommenttiini?

Kirjoita alla näkyvät kirjaimet:Seuraava viesti: Kokeile edes kerran elämässä

Edellinen viesti: Arvoa omaishoitajille

<< Paluu blogiin

BLOGI


Syötteet rss

LIITY TUKIJOUKKOIHIN


Haluan liittyä Kyöstin tukijoukkoihin
Nimi

Puhelin

Sähköposti


 
Kyösti Haukipuro | Puh. 040 728 3424 | kyosti.haukipuro@kolumbus.fi

Keskusta