Kyösti Haukipuro
Kyösti Haukipuro

Arvoa omaishoitajille

Olin tänään Keskustan vaaliteltalla keskustelemassa ihmisten kanssa. Keskustelut ovat aina mielenkiintoisia ja opettavaisia.

Tämän päivän mieleenpainuvimman keskustelun kävin rouvan kanssa, joka toimii miehensä omaishoitajana. Sitä hän tosiasiallisesti on ollut usean vuoden ajan, vaikka erilaisten kriteerien valossa hänellä ei omaishoitajan virallista “statusta” ollutkaan. Kun tätä ei ollut, hän ja puolisonsa olivat jääneet vaille monista tuiki tärkeistä yhteiskunnan palveluista,

Lyhytaikaisen avun saamiseksi he turvautuivat naapureihin, joilla onneksi on riittänyt hyvää tahtoa. Sen sijaan esimerkiksi viikon mittainen ns. intervallihoito ei ollut järjestynyt, vaikka siihen oli ollut selkeä tarve. Tämä oli minulle uutta, sillä aiemmin tällä sektorilla toimineena lääkärinä pyrimme järjestämään tilapäishoidon tarveperusteisesti, ei jonkin muodollisen kriteerin perusteella. Tässä on ilmiselvästi tarkemman selvittämisen paikka.

Lähipiirissä, tuttavapiirissä ja monilla muilla tiedän olevan tilanteita, joissa puoliso tai muu lähiomainen tai -omaiset tekevät todella uhrautuvaa työtä rakkaittensa hoitamisessa ja avustamisessa. Työ on kuitenkin aliarvostettua, vaikka se on yhteiskunnalle taloudellisestikin hyvin arvokasta - ja muodikkaasti sanoen kustannustehokasta.

Keskustelun perusteella vakuutuin, että Keskusta on oikealla asialla vaatiessaan omaishoidontuen kehittämistä, yhtenäisten valtakunnallisten kriteereiden luomista ja maksatuksen siirtämistä Kelalle.

Mitä tarkoittaa otsikkoni Arvoa omaishoitajille? Se tarkoittaa rahallista tukea, kotiin annettavia palveluja sekä omaishoitajien jaksamisen tukemista vapaapäivillä ja tarvittaessa järjestämällä hoidettavalle tilapäishoitoa.

Kirjoitettu 29.09.12 klo 02:53 PM

Nimi:

Email:

Paikkakunta:

URL:

Ilmoita, jos joku vastaa kommenttiini?

Kirjoita alla näkyvät kirjaimet:Seuraava viesti: Erikoissairaanhoitokin on peruspalvelua

Edellinen viesti: Uuden startin aika

<< Paluu blogiin

BLOGI


Syötteet rss

LIITY TUKIJOUKKOIHIN


Haluan liittyä Kyöstin tukijoukkoihin
Nimi

Puhelin

Sähköposti


 
Kyösti Haukipuro | Puh. 040 728 3424 | kyosti.haukipuro@kolumbus.fi

Keskusta